Inför URF, Junior Reid!

En av de första att bli klar för URF och Sundance var Jamaicanen Junior Reid. Vi har tittat närmare på Reids karriär.

Junior Reid född Delroy Reid föddes den 3e Juni 1965 i Kingston. Denna reggae och dancehall artisten, är nog mest känd för låtarna "One Blood" och "Funny Man". Det folk känner till mest om Reid är att han var den som ersatte sångaren Michael Rose i rootsbandet Black Uhuru.Musikkarriär

Junior Reid växte upp i West Kingston's Waterhouse distrikt, kännt att vara en av de farligaste platserna på Jamaica. Det var i den politiskt turbulenta sena '70tal som han först spelade in sin första singel "know Myself" vid 14 års ålder, producerad av greensleeves. Han gick sedan vidare till att forma sitt egna band, The Voice of Progress och efter en lokal hit med "Mini-Bus Driver" så vann gruppen lokal i form av ett album med samma namn.

I början av 80 talet spelade Reid in ett antal låtar för Sugar Minott. Dem blev väldigt polulära och låten "See How Me Black See How Me Shine" var ett upplyftande och stolt uttalande som blev en hymn till ungdomar i gettot .

1983 var Reid involverad i dödsskjutningen av reggaesångaren Hugh Mundell, de färdades i samma bil i Kingston. Efter Mundells död så tog Reid sin begåvning till King Jammy's Studio på St Lucia Road där hans framgång snabbt steg.

"Boom Shacka Lacka" var Reids första hit vilket i sin tur ledde till ett exceptionellt album. Reid slog igenom med ett antal singlar, bl.a. "Youthman", "Bank Clerk", "Sufferation", "Give Thanks and Praises" och "Higgler Move".

Reid fick chansen att nå en bredare publik genom ett erbjudande att ersätta sångaren Michael Rose i Black Uhuru. Som en stark anhängare till Black Uhuru och med liknande sångstil, smög sig Reid in Rose skor med lätthet. Reids första platta med Black Uhuru, "Brutal", mottogs väl av alla. Två år och två album senare, kände Reid för att skapa eget material vilket ledde honom till avhopp från Black Uhuru och tillbaka till King Jammys Studio.


Senaste Arbete

Reid har gjort ganska mycket musik för eller med hiphop artister, först av gruppen Wu Tang Clan och låten "One Blood Under W", som släpptes i slutet på 2000. En rad artister har därefter samarbetat med Reid, däribland Sean Paul, Fat Joe, Faboulus, Lil Wayne och nu senast DMX med låten "Bad Boy".

Reid spelade på Mims' "This Is Why I'm Hot (Remix)" från hans debutalbum MIMS (Music is my savior). Detta var en av de mest populära remixes under 2007. Han har nyligen gjort en låt med Jim Jones, Max B och Mel Matrix kallad "What A Gwan", som har ett sample från Barrington Levy's "Black Roses".

Den 18e november förra året sjöng Reid med Alicia Keys på American Music Awards. Reid finns också med på en remixversion av Alicia Keys single "No One".Själv har jag inte lyssnat så mycket på Reid, vet inte riktigt varför. Men efter denna djupdykning så vet man att han har mycket erfarenhet och talang. Vi hoppas att spelningen på urf blir tung och att Reid verkligen visar vad han går för. Tills dess ska jag lova att ha lyssnat igenom hans låtar lite mer.

/ Marcus

Kommentarer
Postat av: Adde

Visste inte att Hugh Mundell dog av en kula :O

en av de bättre artisterna enligt mig !varje dag lär man sig något nytt.Keep up the good work

2008-05-15 @ 12:22:45
Postat av: Johan

Tjao, verkar ha en schysst blogg. Uppskattar innehållet, tyckte du förresten om årets? Kolla gärna in min blogg!bless

2008-08-11 @ 19:08:49
URL: http://slakka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0