Bob Marley memorial


Idag är det 27 år sedan Robert Nesta Marley dog. Vi uppmanar alla fans att tända ljus för att hedra en av världens genom tiderna största musiker.

Biografi

Robert Nesta Marley föddes den 6 februari 1945 på landsbygden i Rhoden Hall på norra Jamaica. Hans mor var en 18-årig svart flicka vid namn Cedella Booker. Hans far var vit: kapten Norvan Marley, en 50-årig kvartersmästare i det brittiska västindiska regementet. Paret gifte sig under graviditeten, något som på den tiden inte sågs med blida ögon av vare sig svarta eller vita jamaicaner. Fadern lämnade snart hustrun och sonen, och även om han betalade undehåll räckte resurserna bara nätt och jämt till för Cedella och Bob som flyttade runt på landsbygden mellan olika jobb i provinsen St Ann. Fadern försvann snart fullständigt ur Bobs liv, och vissa författare av biografier över Bob Marley har givetvis försökt koppla ihop Marleys senare dyrkan av Haile Selassie med barndomens ouppfyllda längtan efter en fadersfigur.År 1958 lämnade Bob Marley och hans mor i likhet med tusentals andra fattiga landsbygden för att söka lyckan i huvudstaden Kingston. Verkligheten var dock att Kingston hade mycket lite att erbjuda. Nykomlingarna lärde sig fort att Kingston som en möjligheternas stad bara var en illusion, men de allra flesta återvände trots allt inte till landsbygden. I stället växte kåkstäder upp som Jonestown och Trenchtown. Även Bob Marley och hans mor hamnade i slummen i Trenchtown och modern försörjde dem båda genom tillfälliga arbeten., och en tid var modern sambo med Neville O'Riley Livingston (senare känd som Bunny Wailers far – Bunny Wailer och Bob Marley var således styvsyskon och hade ett stort gemensamt intresse i sång och musik.De Sista Åren

 

År 1977 slog Bob Marley upp en gammal tåskada under en fotbollsmatch tillsammans med sina vänner. I Miami i juli samma år fick Bob Marley diagnosen Malignt Melanom, dvs. hudcancer – en sjukdom som till 97 procent drabbar ljushyade människor. Läkarna i Miami rekommenderade amputering, något som Marley vägrade av religiösa skäl. Dessutom hävdade han att han kunde få svårt att uppträda på scenen med en amputerad stortå.

 

 

De följande åren arbetade Marley hårdare än någonsin. Han släppte LP-skivorna Kaya (1978), Babylon By Bus (1978), Survival (1979) och Uprising (1980), och på den sistnämnda skivan hörs tydligt hur rösten förändrats pga. cancern som givit upphov till metastaser. Han turnerade mer än någonsin Det enda som är känt är att Bob Marley avled på grund av skador som orsakades av tre tumörer; en i hjärnan, en i lungorna och en i magen.

 

1980 döpte Robert Nesta Marley i den etiopiska ortodoxa kyrkan om sig till Berhane Selassie, ett namn som betyder "treenighetens ljus", och syftar på hans önskan att sprida budskapet att Haile Selassie är en inkarnation av Gud över världen.

 

Bob Marley ligger nu begravd på Jamaica, i kommunen Nine Miles där han föddes, och många vallfärdar idag till graven.

/Marcus

Kommentarer
Postat av: S

"One bright morning when my work is over i will fly away home to Zion!"

2008-05-11 @ 15:23:33
Postat av: a

''The cold ground was my bed last night''

2008-05-11 @ 18:14:45
Postat av: Marcus

"And the rock was my pillow too ooo oo ooooo"

2008-05-11 @ 20:52:43
Postat av: S

"talking blues talking blues your feet is just to big for your shoes"

2008-05-11 @ 21:33:33
Postat av: S

Så sorgligt att han lämnade oss så ung, han skulle kunnat tillfört så mycket gott till dessa onda tider

2008-05-11 @ 22:36:08
Postat av: Jonas

Musiken lever vidare!

2009-06-11 @ 22:06:21
URL: http://www.riktigmusik.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0