På djupet med Soldiers Of Jah Army!

Soldiers Of Jah Army är ett band som blivit välkänt, speciellt i sina hemtrakter i USA. Förra året besökte dem URF och vi har tittat närmare på bandet. 

image14

Soldiers of Jah Army är för er som inte vet ett amerikanskt band från Arlington County, Virginia, nära Washington, D.C. Bandet startade 1997 med medlemmarna Jacob Hemphill (sång, gitarr), Bob "Bobby Lee" Jefferson (bas, song), Ryan "Bird" Berty (trummor), Ken Brownell (slagverk), Patrick O'Shea (keyboard). 

Gruppens första album producerades under vintern 1997 och hette "Creeping In". Albumet bestod av 13 låtar och var helt egenhändigt producerat. Det släpptes bara i 400 exemplar men fick uppmärksamhet på den lokala scenen. 
År 2000 kom nästa album med det självbetitlade namnet Soldiers of Jah Army. Man tog där in professionell hjälp i form av skivbolaget Lion & Fox Studios där veteranen Jim Fox medproducerade. Bandets tredje album Peace in a Time of War gavs ut 2003. Två år senare släpptes även en dubversion av skivan. Det sjätte och mest omtalade albumet gavs ut i januari 2006 under namnet Get Wiser. Skivan handlade, enligt sångaren Jakob Hemphill, om att folk helt enkelt ska bli visare. 

- Såhär säger Jakob själv om skivan. Det nya albumet kallas "Bli Visare" - som är själva idén. Vi som samhälle verkar ha skygglappar på oss. Med vår musik försöker vi att uppmärksamma människor på det som gör dem blinda. Till att göra det, måste vi tala sanning, få folk att bli visare. 

- Jakob berättar även att musiken är hans sätt att tala. "Jag känner att genom musiken finner jag ett sätt att uttrycka mig själv. Jag har aldrig varit särskilt bra på att uttrycka mig i konversationer, men det kan jag genom musiken. Det är mitt sätt att prata." 

Soldiers Of Jah Army's texter fokuserar på nutida frågor och framförallt händelser runt Washington, D.C. Musiken är i huvudsak ren reggae men även inslag av rock och hiphop kan höras.

I Januari i år kom deras nya platta "Stars and Stripes". Albumet innehåller sex låtar varav tre av dem är remakes från gamla album.    
1.   Stars and Stripes    
2.   To Whom It May Concern    
3.   Bleed Through    
4.   You Don't Know Me 2008    
5.   Revolution Cry 2008    
6.   Be Aware 2008 

Soldiers Of Jah Army Diskografi    
▪   Creeping In (1998)    ▪   Soldiers of Jah Army (2000)    ▪   Peace in a Time of War (2003)    ▪   Dub in a Time of War (2005)    ▪   Get Wiser (2006)    ▪   Get Wiser Live DVD (2007)    ▪   Stars and Stripes EP (2008) 

Jag tycker att SOJA's spelning på URF07 var ganska bra. Visst kändes det lite segt imellanåt och för er som minns så var det inte så mycket folk där. Men när låtar som "Rasta Courage" och "You don't know me" spelades så lät det som en fullsatt publik. 

Jag har en del kompisar som än inte förstått att reggaen har hjärtats rytm och är naturligt menad för människan :) Men en låt som alla verkar gilla, även om dem vanligtvis inte gillar reggae, är "Rasta Courage". Så om du vill få dina vänner att börja lyssna på reggae kanske just den låten är vägen in. 

/M

Kommentarer
Postat av: selah

nice, alltid kul med lite djupare info

bless

2008-04-14 @ 10:06:53
Postat av: Oscar

Tack för denna djupgående information :) Bless!

2008-04-14 @ 10:17:15
Postat av: S

Bra skrivet bredrin!

2008-04-14 @ 10:57:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0