På djupet med SIZZLA KALONJI!

En av de absolut största artiserna i modern reggae idag är Sizzla Kalonji. Sizzla Kalonji heter egentligen Miguel Collins och föddes den 17e April, 1976 i St Mary, Jamaica. Han växte upp med sina djupt rastafari-trogna föräldrar i August Town.

image33
Sizzla vid ung ålder, i början på karriären.

I början på 80-talet, när Sizzla växte upp, kom dancehall soundet och även livsstilen. Sizzla såg noggrant på, samlandes på inspiration till texter. Han startade sin musikaliska karriär vid ungdomsåren. Efter visande på hans röstkapacitet fick han spela ett gig med "The Cavemen" HiFi sound system, där han för första gången fick ett namn för sig själv som en artist. Hans första skiva släpptes av det lilla skivbolaget Zagalou, 1995. Strax därefter gick Sizzla över till Fattis "Exterminator" Burrell. Sizzla turnerade under tiden med roots och culture artisten Luciano, vilket ledde till igenkännedomen till Sizzla som artist.

En stor vändningspunkt i sizzlas liv kom när han jobbade med Fattis Burrell. En rad av framgångrika singlar ledde till Sizzlas debutalbum "Burning Up(RAS)". Något år senare kom Sizzla med uppföljaren "Praise Ye Jah". Han beskrevs som en spirituell budspridare. Sizzla blev en passionerad artist, han bröt gränser och tilltalade dem som ville ha nytt, musik med djup.

Debuten

Hans stora debut kom egentligen först 1997 med albumet(som nu blivit klassiskt) "Black Woman And Child"(Greensleeves). Hans genomslag inom både dancehall och mainstream var stark.
Skivan gick bra och året därpå blev sizzla nominerad till årets artist och hans album hamnade även på listan över 100 bästa album i various magazines.

image34

Sizzla Kalonji har släppt över 45 solo album och över femton kombinations albums, blandade i olika reggae genres. Numret av "mix tapes" är oräkneligt. Han har även startat sitt egna företag "Kalonji Records", ett sätt att visa sin mognad, inte bara som artist utan som skivproducent och affärsman. I ett samarbete mellan hans egna företag, Damon Dash Music Group och Koch Records släppte Sizzla, 2006, hans album "The Overstanding". Denna skiva beskrevs som klok, infekterande och melodisk som hans tidigare album. Det var hans tredje release genom Kalonji Records; efter"Black History" och "Life".

Religiösa Tro
Sizzla tillhör den gruppen av Rastafaris kallade Bobo Ashanti. Bobo Ashanti's står emot alla former av förtryck och modern samhällsslaveri, som har blivit forcerad på dem av Babylon. Sizzlas låtar talar till de fattiga och hopplösa som genomsyrar många på Jamaica och förtryckta ungdomar världen över..

I Juni 2007 skrev Sizzla på Reggae Compassionate Act vilket visar på hans hängivenhet och engagemang till att upphålla den filosofin till kärlek, respekt och förståelse till alla människor som hörnstenarna till reggae music. Reggae Compassionate Act ärt till för att uppnå deras framtidsvision om ett sunt reggae music community.

Listan på vad Reggae Compassionate Act vill uppnå.

* Positive Vibrations
* Consciousness raising
* Social and Civic Engagement
* Democracy and Freedom
* Peace
* Mother Nature
* Equal Rights and Justice
* One Love
* Individual Rights
* Humanity


Sizzla Kalonji spelade till allas önskan på Uppsala Reggae Festival 2006. Jag som inte var där kan bara tänka mig hur bra det var. Hoppas verkligen att energiska Sizzla vill komma tillbaka inom en snar framtid.


/Marcus

Kommentarer
Postat av: malin

Kika in på min blogg och hör när min röst råkar spicka på ett genrep :D Det är hur roligt som helst, och den bjuder jag på! :D

2008-04-25 @ 22:05:37
URL: http://chakrat.blogg.se
Postat av: Oscar

Jag kan säga att Mr. Sizzla "Kill Homo" Kalonji INTE är en av mina favoritartister...

2008-04-27 @ 13:35:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0